✕ Stäng

D-vitaminbrist kan öka risken för MS

Livsmedelsverket bör höja gränsvärdet för D-vitamin. Detta anser två läkarforskare i en debattartikel på SVD efter ännu en ny studie om att brist på D-vitamin ökar risken för MS.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
D-vitaminbrist kan öka risken för MS

Att nivåerna av D-vitamin har sjunkit hos svenska befolkningen kan dels bero på att vi spenderar allt mindre tid utomhus i solen.

I en studie från Umeå universitet kan man se att risken för multipel skleros (MS) minskar markant hos de som har höga nivåer av D-vitamin i blodet.

Detta är dock inget nytt. I en debattartikel på SVD berättar två läkarforskare att många studier tidigare har visat på samma sak. Så som en studie i USA på män, samt ytterligare en studie på kvinnor som tog tillskott av D-vitamin.

Dessutom har D-vitamin nämnts i flera andra studier som visar att brist inte bara ökar risken för MS, utan också risken för barndiabetes och tjocktarmscancer.

I den nya studien kan man även se att nivåerna av D-vitamin har sjunkit gradvis hos befolkningen de senaste årtiondena. Därför anser de två läkarforskarna i debattartikeln att Livsmedelsverket bör höja gränsvärdet för att skydda mot MS, och andra allvarliga sjukdomar.

Linda Nestor
Redaktör
Publicerad 20 januari 2015, senast uppdaterad 21 september 2015

Fler nyheter

Senaste Nytt