D-vitaminbrist kan öka risken för MS

Livsmedelsverket bör höja gränsvärdet för D-vitamin. Detta anser två läkarforskare i en debattartikel på SVD efter ännu en ny studie om att brist på D-vitamin ökar risken för MS.


D-vitaminbrist kan öka risken för MS

Att nivåerna av D-vitamin har sjunkit hos svenska befolkningen kan dels bero på att vi spenderar allt mindre tid utomhus i solen.

I en studie från Umeå universitet kan man se att risken för multipel skleros (MS) minskar markant hos de som har höga nivåer av D-vitamin i blodet.

Detta är dock inget nytt. I en debattartikel på SVD berättar två läkarforskare att många studier tidigare har visat på samma sak. Så som en studie i USA på män, samt ytterligare en studie på kvinnor som tog tillskott av D-vitamin.

Dessutom har D-vitamin nämnts i flera andra studier som visar att brist inte bara ökar risken för MS, utan också risken för barndiabetes och tjocktarmscancer.

I den nya studien kan man även se att nivåerna av D-vitamin har sjunkit gradvis hos befolkningen de senaste årtiondena. Därför anser de två läkarforskarna i debattartikeln att Livsmedelsverket bör höja gränsvärdet för att skydda mot MS, och andra allvarliga sjukdomar.