Vad är MS?

MS, multipel skleros, är en nervsjukdom som kan ge flera olika symptom beroende på vilka nervtrådar som är skadade. Orsakerna till varför man får MS är oklara och det finns inget bot. Däremot finns det medicin som kan bromsa sjukdomsutveckling. Sjukgymnastik kan öka rörligheten.


ms

MS – Multipel skleros

MS är en nervsjukdom som drabbar det centrala nervsystemet. Alltså nerver i hjärna och ryggmärg. Nerverna kan bli ärriga och inflammerade vilket ger olika symptom.

Symptom

Symptomen ser olika ut beroende på vilka nervtrådar som är inflammerade. Det finns dock några symptom som sjukdomen ofta börjar med:

  • Känselrubbningar
  • Domningar
  • Svårigheter med balans
  • Synproblem

Tror du att du har MS ska du kontakta din vårdcentral.

Vilka drabbas av MS?

Det är vanligare att kvinnor drabbas. De första symptomen brukar komma i 20 till 40-års ålder.

Det är fortfarande oklart varför vissa drabbas av MS men man vet att var femte person som lider av MS har en person i sin släkt som också lider av MS.

Detta sker i kroppen vid MS

Sjukdomen gör att nervtrådarna i det centrala systemet kan drabbas av inflammationer och ärr. Beroende på vilka nervtrådar som bli inflammerade eller får ärr så ser sjukdomssymptomen väldigt olika.

När nervtrådarna är skadade eller inflammerad kan inte nervimpulser från ryggraden och hjärnan skickas som det ska. Är det exempelvis nervtrådarna till musklerna i armarna som är inflammerad kan du känna dig svag i armarna och är det nervtrådar från känselorgan i armen kan du känna domningar.

När inflammationen i nervtrådarna går ner försvinner symptomen. Därför går sjukdomen ofta i skov (hos de som lider av skovformad MS vilket de flesta gör).

Olika former av MS

Det finns olika former av MS: Skovformad MS, sekundär progressiv MS, primär progressiv MS och godartad MS.

  • Skovformad MS går i skov. Alltså att besvären kommer under visa perioder. Ibland längre ibland kortare. 80 procent av alla de som lider av MS har den skovformade varianten.
  • Sekundär progressiv MS innebär att skoven börjar försvinna då man har besvär i princip hela tiden. Besvären kan också öka. Trots detta kan det komma friska skov, perioder, men inte lika ofta och länge.
  • Primär progressiv MS innebär att det inte finns några skov överhuvudtaget. Sjukdomen började lätt när den kom och ökar sedan med besvärligheterna med åldern. 10-20 procent av alla som lider av MS har primär progressiv MS.
  • Godartad MS innebär att sjukdomens symptom är väldigt små och i princip obefintliga. Ofta kan det dröja många år innan man överhuvudtaget upptäcker att man har MS. 10-20 procent av alla som lider av MS har godartad MS.

Behandling

Det finns ingen bot mot MS. Däremot finns det medicin och sjukgymnastik som kan bromsa sjukdomen och öka rörligheten. Medicinen är inriktad på att hindra det egna immunförsvarets angrepp på nervfibrerna.

Medicinen kan tas i form av sprutor, dropp och tabletter.

Mer information om behandling vid MS hittar du här.